Sint-Lukas kunsthumaniora verhuist

Sint-Lukas kunsthumaniora na verbouwing

Een grondige renovatie van de gebouwen

In januari 2015 starten we met een grondige verbouwing van alle gebouwen en een nieuwbouw. Op die manier komt er voldoende ruimte voor zowel de academie, de basisschool als de kunsthumaniora. De werken zullen beëindigd zijn tegen 1 september 2017. Het schooljaar 2017 – 2018 zullen we in volledig nieuwe gebouwen starten.

Met deze verbouwing creëren we een open school. Intern betekent dit dat we geen schotten zullen optrekken tussen de academie, de basisschool en de kunsthumaniora. Vele lokalen zullen gemeenschappelijk gebruikt worden. De lokalen die toch uitsluitend door één school worden gebruikt worden zeer bewust over de site verspreid. Zo zullen leerlingen en personeel van de drie scholen samen leven, wat leidt tot samen-werken.

Naar buiten toe betekent een open school  dat een deel van de gebouwen gemakkelijk kunnen opengesteld worden voor gebruik door externen. Zo willen we onze band met de buurt nog meer versterken. Dit is voor ons een belangrijke eigenschap van de brede school die we willen zijn, een school die open staat naar de maatschappij en naar de grootstad Brussel.

Met deze renovatie creëren we een school die het levensecht leren bevordert, de communicatie tussen alle gebruikers stimuleert en bijdraagt tot een betere veiligheid en een hoger welbevinden van de leerlingen. Kortom, een hedendaagse school die gericht is op de toekomst.

 Een tijdelijke herlokalisatie van de kunsthumaniora

Tijdens de bouwwerken moeten we natuurlijk ruimte inleveren en zullen we geconfronteerd worden met stof en lawaai. Daarom zal een deel van onze kunsthumaniora vanaf 1 september 2014 verhuizen.  Toen we een paar maanden geleden op zoek gingen naar mogelijke gebouwen waar we tijdelijk kunnen verblijven hadden we meteen ook de idee en de hoop om een inspirerende plek te vinden.

Die plek hebben we gevonden op minder dan tien minuten wandelen van het station Brussel-Zuid. Jan De Cock, oud-leerling van de school en gerenommeerd kunstenaar, stelt zijn ateliers gelegen in de Auguste Gevaertstraat te Anderlecht ter beschikking van de school. Deze tijdelijke verhuis is voor onze school een belangrijke stap. Dit geeft ons de mogelijkheid om te herbronnen, te vernieuwen, initiatieven te nemen en dit vanuit een ontmoeting met een kunstenaar. We hanteren hierbij hetzelfde principe als bij de bouwwerken: een hedendaagse en toekomstgerichte school met behoud en zelfs versterking van wat goed is en met respect voor de lange en rijke traditie van Sint-Lukas.

We zijn er ons zeer goed van bewust dat deze verhuis voor een aantal leerlingen en ouders niet eenvoudig is. Toch durven we er op rekenen dat u dit project zal ondersteunen omdat we er sterk op vertrouwen dat dit een positieve invloed zal hebben op de school, en dat in al haar aspecten.

De reden waarom we dit zo laat op het schooljaar meedelen is dat we pas nu zekerheid krijgen dat we deze tijdelijke herlokalisatie kunnen realiseren. Een school met 300 leerlingen en meer dan 50 personeelsleden verhuizen is immers geen sinecure. Jan De Cock en wij zullen de komende vakantie trouwens nog hard werken om alles in gereedheid te brengen zodat we in optimale omstandigheden kunnen starten.